En lördag

Imorse kände jag mig fortfarande dålig så jag var tvungen att väcka min chef och fråga efter medicin för att kunna åka iväg och jobba. Med anledning av att jag bara har två veckor kvar och fyra dagars arbete med flickan i Pucara (jag arbetar ju bara med henne på helgerna nu förtiden) kände jag att jag verkligen vill åka och arbeta idag. Jag åkte mina 45 minuter till Pucara och när jag kom dit var de inte hemma. Det var verkligen synd, men jag åker dit imorgon och ser om de kommit hem. När jag kommit hem från Pucara vilade jag lite och sen åkte jag och min nya kombo till staden för att inhandla pussel och spel till Casa. Tack så mycket faster och farbror med familj för er donation! Det har räckt till massor av saker; till Casa, till flickan jag arbetar med och till barnen i Wawa Wasin.

 

Tack till min chef för medicinen den har hjälpt, nu kan jag äta:)

 

Min nya kombo är en tjej från Frankrike som ska vara här i fem månader och arbeta med den traditionella konsten från regionen. Hon arbetar inte för ExpandPeru utan för kommunen. Jag är väldigt glad att hon är här för hon är en riktigt härlig människa.

 

 

------------------------------

 

 

I had to wake up my boss early in the morning to get medicin because I still felt sick and I had to get to work. But I wasnt forced to get to work, but i really wanted to because I only have a few days of work left with the girl I work with on the weekends. BUT when I came to Pucara she wasnt at home. It was bad, but I give it another try tomorrow. After Pucara I went home to rest and after that me and my new housemate went to the centre to buy jigsaws and games for Casa Project. Thanks to the donation from my aunt and uncle with family I was able to buy many things for the kids. A very big thanks to you!!!!

Jag har klarat

mig i över 2,5 månad så nu var det väl på tiden att jag skulle bli sjuk. Igår slog det till och det har fortsatt idag också, men idag är det mycket bättre. Det är tråkigt att jag har missat två dagars arbete, men inget jag kan göra något åt.
----------------------

Tiden bara springer iväg och om 3 veckor är jag hemma. Det är mycket jag kommer att sakna härifrån, men jag vet att jag kommer att återvända. Jag har också massor av planer som ska styras när jag kommer hem, jag ska bland annat plugga några kurser på LTU och arbeta volontärt och även arbeta för expand peru.

Tack så mycket, Thank you very much, Muchas gracias

Östra skolan för donationen av material! Allt var väldigt uppskattat och vi satte igång direkt att tillverka armband och bygga av leran:)

en stor skillnad, a big difference, una gran diferencia

En stor skillnad här jämfört med hemma är undervisningen. Här skriver barnen med skrivstil från sex års ålder och deras matematik är också mycket mer avancerad än hemma.
----------------------------

A big difference here compared to Sweden is the education, its much more advanced here. The children write with a advance handwriting from six years of age and the math is more advance compered to the math in Sweden.
----------------

Una gran diferencia es la educacion. Es mas dificil aca comparado con Suecia; la matematica y como los niños escriben.

Torsdag, fredag och helg

 

 

I torsdags arbetade i Wawa Wasin 830-1330. Dagen bestod av mycket lek och omvårdnad. Därefter arbetade jag i Casa projektet i Pucara där arbetat bestod av läxhjälp och lek. Antalet barn har ökat radikalt och det med anledning av att de behöver hjälp med läxorna. Vi har börjat göra så att jag börjar 1430 och arbetar till 1700 och Gina arbetar mellan 1530-1730. Fredagen bestod av samma arbetstider och liknande arbete förutom att det var mindre läxhjälp i Casa. Jag fick också veta att Wawa Wasin kommer vara stängd torsdag och fredag under Semana Santa. (Semana Santa infaller under min sista vecka i Huancayo.)

 

I lördags arbetade jag med en flicka i Pucara. Hon fick göra arbetsblad och spela spel. Vi bestämde att jag ska arbeta med henne både lördag och söndag nästa helg och helgen därefter. På vägen hem stannade jag i centrum och handlade tre pedagogiska spel, ett arbetshäfte och kritor åt flickan jag arbetar med. (Tack faster och farbror för donationerna).

 

Söndagen bestod av vila och planering.


Cusco resan

Först åkte vi buss från Huancayo till Lima och spenderade en natt där. Dagen därpå flög vi från Lima till Cusco.

 

Vi kom till Cusco tidigt på morgonen och vi åkte först till vårt hostel och lämnade våra saker sen tog vi en tur i Cusco och på eftermiddagen åkte vi och tittade på ruinerna närmast Cusco; Saqsayhuaman, Pukapukara, Tambomachay. Det är riktigt imponerande konstruktioner och landskapet runt omkring är häpnadsväckande. Det är svårt att beskriva med ord vilken skönhet som visas.

 

Andra dagen åkte vi till Ollantaytambo. På vägen dit stannade vi och besökte ruinen Pisac som är väldigt mäktigt. Landskapet runt omkring ruinen samt hela vägen dit är väldigt imponerande och häpnadsväckande. Ollantaytambo är också en väldigt mäktig konstruktion och det är ganska ansträngande att vandra hela vägen upp. Många hus i staden är också byggda på en grund som inkafolket byggt.

 

Sen åkte vi tåg till Agua Caliente ; staden närmast Machu Picchu. Staden är helt omringad av berg. Det finns endast hotell, hostel och restauranger där.

 

På morgonen nästa dag åkte vi till Machu Picchu. När vi kom dit var det väldigt mycket dimma, men den lättade efter ett tag. Hela Machu Pichu är obeskrivligt och landskapet runt omkring. Det går helt enkelt inte att beskriva med ord; det måsta upplevas. Vi besteg också berget Huaynapicchu. Jag gick inte heeela vägen upp.

 

På kvällen tog vi tåget till Ollantaytambo och därifrån bussen tillbaka till Cusco. Dagen efter besökte vi några museer och for sedan och besökte ruinen Moray som också är en väldigt mäktig konstruktion. Det är helt fantastiskt hur de har kunnat bygga den på det sätt den är konstruerad. Därefter åkte vi och tittade på ett gigantiskt saltlager. Vi besökte också Chinchero och där fick vi lära oss hur de spinner sitt garn och färger det med hjälp av naturmedel.

 

Dagen efter åkte vi till Lima jag spenderade dagen med Ingrid och på kvällen bar det av till Huancayo igen. Det är skönt att vara hemma. MEN jag har börjat känna mig lite stressad nu med tanke på att jag har mindre än 4 veckor kvar här. Den åttonde april är det chao Huancayo, MEN en sak är säker; jag kommer att återvända.

 

Lite bilder från min resa;

cusco
ibland såg man såhär mycket av Machu Picchu
och ibland såhär
och ibland såhär
vy runtomkring
morayollantaytambopisacpisacsaltSaqsayhuamanSaqsayhuaman

En helg, måndag, tisdag och onsdag

Lördag

 

Innan jobbet åkte jag in till Huancayo och inhandlade ett spel till Casa. Det blev ett memory med flaggor; både roligt och utbildade. (Tack Östra skolan!) Jag och flickan arbetade som vanligt med olika arbetsblad och spelade spel. När jag skulle gå frågade mamman varför jag inte skulle komma tillbaka och sa att de verkligen vill att jag ska fortsätta OCH såklart så ska jag ju det. Jag kommer att arbeta med henne varje lördag.

 

Därefter hade jag engelska och vi förde dialoger, spelade spel och hon fick också arbeta i en engelsk bok och läsa ur några engelska serietidningar. Vi bestämde att hon skulle komma till Casa på måndag för lite engelska. Det kommer inte att bli som lektionerna med anledning av att jag har de andra barnen och andra aktiviteter också.

 

Söndagen innehöll planering och vila.

 

Måndag

 

Vi åkte till stadsdelen Chilca för att möta upp regionchefen för Wawa Wasi i Chilca. Det är totalt 16 wawa wasis i Chilca och i varje Wawa Wasi är det 8-14 barn mellan 0-3 år. I dem där det är 8 barn arbetar en ”mama” och där det är 14 barn arbetar 2. Vi besökte två stycken och det är i det andra jag ska börja arbeta. I dag fick jag bekanta mig med barnen, leka med dem, mata dem osv. Det var riktigt roligt och berikande.

 

Info om Wawa Wasi: http://www.unicef.org/sowc01/countries/peru.htm

 

På Casa gjorde barnen arbetsblad, blommor, spelade spel och lekte lekar. (Det blev ingen engelska för flickan dök aldrig upp.)

 

Efter Casa åkte jag och spanjorerna in till Huancayo för att köpa våra bussbiljetter till Lima. Jag hörde också om tåget Huancayo-Lima (det är en av världens högsta banor och jag vill väldigt gärna åka den) Nu är det så att de säljer bara tur och retur biljetter, men hon berättade att det är många som säljer sin Huancayo-Lima biljett och hon skulle ringa mig om det kom in någon. MEN jag har bestämt att om det inte kommer in någon sådan biljett så ska jag köpa tur och retur för jag vill gärna åka den. Den går så passande också för tåget går från Huancayo den åttonde april (och mitt flyg till Madrid går tionde april). Efter resebyrån var vi på en utställning om de arkeologiska fynden utanför Lima (Caral). Denna tid är innan Incaperioden och de hade väldigt utvecklade system för olika saker. Det var väldigt intressant och även fast guidningen var på spanska så hängde jag med väldigt bra.

 

Tisdag

 

När jag kom till Wawa Wasin så satt alla barn som var där vid borden och la pussel eller lekte med något. Sen skulle alla barnen tvätta sig för frukost och vid frukosten satt jag vid ett bord och hjälpte barnen att äta. (Det finns ett gemensamt kök för alla wawa wasis och de kör ut frukost och lunch) Efter frukosten så lekte vi; de har en stor matta där alla barn leker. De har ganska mycket saker barnen kan leka med; lego och andra pedagogiska leksaker. Vi dansade och sjöng lite och efter det var det frukt och lunch. Jag hjälpte till att mata och hjälpa barnen. Efter maten så skulle alla barn sova förutom ett så jag lekte med honom tills jag skulle ta bussen till Pucara.

 

Det kom inga barn till Casa Raquina så jag gick tillbaka till Pucara och arbetade ett tag i Casa Pucara sen for jag hem och lagade middag. Vi hade en avskedsmiddag för spanjorerna och alla i hemmet deltog.

 

Onsdag

 

Arbetet hos Wawa Wasin var det samma som igår fast det hade tillkommit några barn. Det är riktigt roligt och berikande att arbeta med så små barn, men det är inget jag vill arbeta med på heltid; jag trivs bra med att arbeta med barn från 6 år.

 

På Casa Pucara målade vi med kladdkritor och vattenfärg. Sen hjälpte jag barnen med läxorna. Det går bra att hjälpa dem med läxorna förutom att hjälpa de äldre barnen med deras kommunikationsuppgifter. Gina kom till Pucara för att det inte var några barn i Raquina och hon kom lägligt för då fick hon hjälpa dem med kommunikationsuppgifterna. Bernabe berättade att när jag återvänder från Cusco kommer att det vara ännu mer barn i Casa Pucara för att de behöver hjälp med läxorna. Denna vecka är den sista i Casa Raquina så jag och Gina kommer att arbeta tillsammans i Casa Pucara och hjälpa barnen med läxor och ha aktiviteter tillsammans.

 

I will translate the text to English when I arrive from Cusco.


Torsdag och fredag

Igår torsdag hade jag som vanligt lektion med en flicka i Pucara. Hon fick göra många arbetsblad och vi spelade spel. Hon är riktigt duktig och gör arbetet med glädje förutom när hon ska måla, det är inte en höjdare. Höjdpunkten är när hon ska klippa ut arbetet och klistra in det i sin arbetsbok. Vi tittade igenom alla arbeten vi gjort tillsammans och jag märker att hon är stolt över dem. Efter lektionen hade jag ett arbetsuppehåll på 3 timmar så då planerade jag annat arbete och åkte in till Huancayo och inhandlade lite material för pengarna som Östra skolan skänkt. Det blev tejp, lim, saxar, papper och tuschpennor. Det är pengar över så jag ska in till Huancayo på lördag innan arbetet. (Jag ska arbeta med ena flickan klockan 13-1430 och ha engelska med den andra flickan från klockan 15.) På Casa Raquina lekte vi olika lekar, ritade och målade saker vi tycker om att göra och skrev sakerna på spanska och engelska.

 

Fredag

 

Idag arbetade jag och flickan med olika arbetsblad och spelade spel. Det var så roligt när vi hade spelat ett tag frågade jag henne; vill du spela igen eller vill du arbeta. Hon svarade att hon ville göra arbetsblad - Så roliga är mina arbetsblad;) Därefter hade jag 3 timmars arbetsuppehåll och jag tog mig tid att vandra runt i Pucara som en annan turist och fota frenetiskt. Därefter planerade jag Casa, städade och flyttade runt bilder och sen öppnade jag 1,5 timme tidigare. Det kom många barn och vi gjorde namnskyltar, spelade spel och lekte lekar.

 

Längre ner har ni några bilder från min vandring.     

 

Yesterday Thursday I had as usual lesson with a girl in Pucara. She got to do many worksheets and we also played games. She does the work with pleasure except when she is going to paint; it's not a big hit. The highlight is when she has to cut out the work and paste it in her workbook. We looked through all the work we did together and I can see that she is proud of them. After the class, I had a break for 3 hours so I planned another job and went to Huancayo and bought some materials for money Östra skolan has donated. I bought tape, glue, scissors, paper and markers. There is money left over so I'm going in to Huancayo on Saturday before work. (I will work with one girl at 1-230 and have English with the other girl from 3.) At Casa Raquina we played various games, drew and painted the things we like doing and wrote the things in Spanish and English.

Friday

Today I worked with the girl and she got to do various worksheets and we games playes. Then I had 3 hours free time and took the time to wander around in Pucara as a tourist and take pictures frantically. Then I planned Casa, moved around images and cleaned up since I opened 1.5 hours before. There were many children and we made name tags and played games.

Pictures from my walk:



Tisdag och Onsdag

Tisdag

 

Nu är det sista veckan med flickan jag arbetar med. Vi hade väldigt roligt idag och hon bjöd på många skratt (vi har alltid roligt, men jag har märkt på sista tiden att hon verkligen släppt in mig innanför skalet). Glada barn är något av det vackraste som finns. Det värmer verkligen i hjärtat när barn är glada och lyckliga.

 

Det blev också många skratt och lyckliga ansikten på sista dagen på casa de los sueños. Vi hade flyttat till en annan lokal för att ha uppträdanden, bildvisning och utställning på saker/bilder barnen skapat.

 

På Casa Raquina målade barnen bilder på sina familjer och skrev släktnamnen på engelska. Vi gjorde också namnskyltar, spelade fotboll och lekte lekar.

 

Onsdag

 

Flickan jag arbetar med fick många arbetsblad bland annat ett där hon ska räkna prickarna på en tärning, rita av prickarna och skriva siffran. Efter arbetsbladen spelade vi memory. Idag var sista dagen för engelska lektionen med en flicka i Pucara. (MEN det blir inte så för vi bestämde att jag ska åka dit på lördag och ha engelska. Jag hade ändå bestämt att jag skulle åka till Pucara i helgen för att lämna materialen till Casa projektet som jag ska inhandla för pengar som Östra skolan skänkt.) Vi hade en extra lång lektion idag och vi gick repeterade allt vi gått igenom samt spelade spel och förde många dialoger. Efter engelskan var det Casa-Pucara där skapade vi olika djur i papper och hängde upp dem i snören på galler dörren. Därefter lekte vi frukt/djurleken det är ungefär som fruktsallad enda skillnaden är att vi leker den ute och vi tar ut stolar som de sitter på och de får välja själv vad de vill vara. Därefter lekte barnen fritt.

 

Tuesday

Now it's the last week with the girl I work with. We had a great time today and she gave lots of laughter (we always have fun, but I've noticed recently that she really have let me inside her shell). Happy children are among the finest things in life.

There were also lots of laughter and happy faces on the last day of the casa de los sueños. We had moved to another location to have performances, slideshow and exhibition of objects / pictures the children created.

At Casa Raquina we painted pictures of our families and relatives and wrote the names in English. We also made name plates, played football and games.

Wednesday

The girl I work with got a lot of worksheets including one where she will count the dots on a dice, draw the dots and write the number. After the worksheets we played memory. Today was the last day of English class with a girl in Pucara. (BUT it is not because we decided that I should go there on Saturday and have English. I decided earlier that I would go to Pucara this weekend to leave materials to the Casa project, which I will buy with money that Östra skolan has donated. ) We had an extra long lesson today and we were rehearsing everything we've gone through and played games and had many dialogues. After English was the Casa-Pucara, where we created different animals in paper and hung them up in strings on a door. Then we played fruit / animal game and after that the children played freely.


RSS 2.0