på tal om

djurrätt så läste jag en vacker insändare i Norrbottens Kuriren här i dagarna. Den handlade om cirkus och att det inte är något liv för djuren och det är ju något som jag också står för. Jag blev så glad av denna viktiga insändare.
Författaren avslutade med;
''VI KAN sätta stopp för djurcirkus även utan politiska beslut, genom att helt enkelt inte gå dit. Vi behöver ju inte sitta hemma för det, det finns mängder med jonglörer, akrobater, dansare, clowner, eldkonstnärer etcetera, som mer än gärna visar vad de kan.
Låt oss lämna cirkusvärlden till dem, och ge djuren vad de behöver och förtjänar - sin frihet.''
Undertecknad av Sara i Norrbotten kurirens fria ord.

Animal liberation.

 

Här om dagen såg jag filmen Food, inc. Den handlar bland annat om köttindustrin i USA och om jakten på mer pengar för företagen på djurens, naturens och människans bekostnad. Det är en film jag rekommenderar starkt, även jag som redan övertygad ickeköttätare och djurrättsföreståndare behöver se den. Det är en viktig film som inte lämnar någon oberörd. Jag blir så arg hur man kan se det moraliskt och etiskt försvarbart att behandla djur, natur och människor illa för sitt eget pengaintresse.

Det är verkligheten och du kan säga att djuren har det bättre i Sverige och att det inte är lika stor köttindustri här, MEN vi är nog inte långt ifrån med vår djurhållning. OKEJ i Sverige har vi hårdare kontroller, inte lika stor köttindustri och de matar inte korna med majs och korna får vara på grönbete osv, MEN många djur är instängda (den största delen) och de får inte leva ut sina naturliga behov. De lever sina liv i trånga utrymme i väntan på att bli mat. Grisarna som behöver få böka runt ute är instängda i betongspiltor, hönorna, de frigående inomhus, är packade som sillar och för att inte tala om de som är i bur.

 

Tack och lov har vi alternativ i Sverige som inte kostar skjortan. Om du nu måste äta kött kan du köpa från gårdar där djuren får gå ute och du kan köpa ägg direkt från bönder som har dem frigående utomhus. Vi har många ekologiska och hållbara alternativ. Det finns mycket man kan göra och ett mot argument det är dyrare att köpa ekologiskt, men då ska du också tänka på din hälsa och på naturen. Om du lägger lite extra i matkassan och drar ner på materialbehovet kan du köpa ekologiskt och hållbart. Det är en stor skillnad från USA och Sverige att deras ekologiska alternativ och bara deras grönsaker kostar hur mycket som helst. Det är dyrare att köpa en broccoli än för en hel familj att äta på en snabbmatsrestaurang.

 

Om vi alla hjälps åt och gör det vi kan, kan vi påverka och förändra.

Jag vill också poängtera att i mina resonemang angående djurrätt kan man också dra paralleller till mina resonemang angående alla orättvisor och utnyttjande människor, djur och natur. Jag lägger ingen värdering i hur jag klassar och vad som är värst för jag tror att i grunden handlar allt om samma sak; pengar, grymhet och okunskap.

I saw the movie Food, inc. yesterday and it is a very important movie. It’s about the food industry in USA. I hope you see it. It describe the cruel reality for the animals and for our planet. But also how you can change and influence the industry.

 

 

Ett av naturens underverk;

 

 

 

Jokkfall, Överkalix kommun

 

 


RSS 2.0